Close

Predstavljen sustav e-Pristojbe: Uskoro kartično plaćanje u lučkim kapetanijama i policijskim upravama

Ilustracija: Pixabay

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u četvrtak, 21. listopada u zagrebačkom Novinarskom domu, održao je završnu konferenciju projekta e-Pristojbe koji je proveden u suradnji s Financijskom agencijom (FINA), javlja Jadranski.hr.

Ovim projektom povećana je dostupnost javnih usluga te je omogućena bezgotovinska naplata pristojbi i naknada prilikom pružanja javnih usluga i upravljanja njima. Potpunom informatizacijom poslovnih procesa želi se poboljšati komunikacija javne uprave s korisnicima.

Važno je da se zahvaljujući ovom projektu kompletna usluga može platiti samostalno putem vlastitog računala u sustavu e-Građani. Projekt je vrijedan 50.523 857,45 kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

“Nalazimo se u izazovnim vremenima pandemije Covid-19 koja se je pokazala akceleratorom u primjeni digitalnih rješenja u privatnom i javnom sektoru. Takvo je rješenje uvođenje jedinstvenog sustava e-Pristojbe kojim se štedi vrijeme, smanjuje čekanje u redovima, omogućava plaćanje pristojbi i naknada elektroničkim putem te građane i poslovne subjekte približava javnoj upravi”, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Naglasio je da se dovršetkom projekta uvodi skartično plaćanje na mjestu pružanja usluge putem POS uređaja kao i elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada putem bankovnih kartica, što će omogućiti daljnji razvoj elektroničkih usluga u sustavu e-Građani.

“Sustav e-Pristojbe omogućuje i olakšava krajnjem korisniku da jednom uplatom plati ukupnu cijenu usluge, a da putem sustava bude distribuirana na poslovne subjekte kojima pripada prema važećim propisima. To znači da se jednom transakcijom plaća pristojba, naplata i dostava određene usluge”, istaknuo je državni tajnik Gršić.

Dodao je da se sustavom e-Pristojbi omgućava javno dostupan i transparentan pregled javnih usluga i cijena na jednome mjestu.

Na konferenciji je najavljeno kako će se do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja u policijskim postajama i upravama te lučkim kapetanijama, piše Jadranski.hr.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top