Close

Proslava 100. obljetnice dolaska dr. Vojtjeha Bride u Jelsu

U Jelsi će se u subotu, 30. listopada s početkom u 11 sati, na trgu kod “Stare ambulante” održati proslava 100. obljetnice dolaska na otok Hvar liječnika, izumitelja i dobročinitelja, Vojtjeha Bridae.

Podsjetimo, u Jelsi je dr. Brida djelovao kao doktor opće medicine i zubni liječnik trideset i tri godine. Prije dolaska u Jelsu djelovao je u Selcima na otoku Braču i Trpnju na Pelješcu ukupno dvanaest godina, što znači da je u Dalmaciji liječio punih četrdeset i pet godina.

“Danas kada živimo u vremenu turizma i promjena ponašanja kod mladih, bilo u školskom životu ili pri sportskim događanjima, držimo da su potrebiti sadržaji odgojne tematike koji bi potaknuli na kvalitetu shvaćanja života i društvenog ponašanja. Kada su osnovne humanističke tekovine, kao što su obazrivost, poštovanje, održavanje riječi, odgovornost, solidarnost, ugrožene poticanjem agresije, destrukcije i sl., tada lik dr. Vojtjeha Bride posebno dobiva na značenju. Humanističke su vrline bile osobine dr. Bride koje je koristio u radu s bolesnicima. Ostao je zapamćen kao uzor profesionalne etike, čestitosti, humanosti i požrtvovanja.
Ta njegova osobnost ubraja ga među najsposobnije i najzaslužnije općinske liječnike otoka Hvara, što i naglašuju mnogi medicinari i mještani”, ističu iz Turističke zajednice Općine Jelsa.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top