Close

Kardinal Turkson o ‘neljudskim uvjetima’ u ribarskoj industriji

Foto: Vedran Morin/Hvarski.net

Prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja, kardinal Peter Turkson, u povodu Svjetskoga dana ribarstva, koji se obilježava 21. studenoga, upozorio je da se taj sektor našao u mreži problema i izazova, javlja agencija Kathpress.

U poruci koju je Tiskovni ured Svete Stolice objavio 20. studenoga, kardinal Turkson osuđuje kršenja ljudskih prava na moru, koje se uslijed pandemije koronavirusa intenziviralo, posljedice čega trpe ribari i njihove obitelji u cijelom svijetu.

Provedba odgovarajućih zakonskih mjera na području ribarskoga sektora pokazala se vrlo teško ostvarivom, naime, ribari često postaju “žrtve okolnosti” čim brod napusti luku jer je teško nadzirati što se događa tjednima i mjesecima na moru.

Ribari su loše plaćeni te su prisiljeni raditi brojne smjene po nevremenu i teškim uvjetima, a pritom se zbog umora nerijetko događaju teške nesreće, upozorava kardinal.

“S više od 24.000 smrtnih slučajeva godišnje ribarsku se industriju može ocijeniti smrtonosnom”. Usto obitelji preminulih dobivaju minimalnu ili nikakvu odštetu – to su neljudski uvjeti i hitno bi se moralo nešto poduzeti” ističe.

Prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2018., godišnja svjetska proizvodnja ribarske industrije iznosi 179 milijuna tona u vrijednosti 401 milijarde američkih dolara. Od toga 97 milijuna tona dolazi od ribarenja. U pomorskom sektoru radi oko 60 milijuna ljudi, prenosi IKA.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top